Res tornarà a ser igual. En pocs anys els cotxes es compartiran. Tan sols un percentatge d’usuaris seran propietaris dels mateixos. No caldrà conduir-los. Es conduiran sols, gràcies a la intel·ligència artificial (IA). I hi haurà també vehicles que no tindran ni volant. Bé, el volant serà del conductor, que l’hi portarà d’un vehicle a un altre en funció de les seves necessitats i portant amb si tota la informació.

¿Ciència Ficció? No, és el futur proper. I és que les companyies d’automoció estan en un procés de transformació, per no dir una revolució. IBM Institute, en un dels seus últims informes sobre el sector, assenyala que “la gent està perdent interès en els automòbils. Tot i que el cotxe seguirà sent un accessori clau en el transport personal, els consumidors esperen utilitzar-lo de manera diferent, i no necessàriament volen tenir un en el sentit tradicional “.

També diu IBM Institute que els consumidors de vehicles estan preparats per a la innovació i la convergència cotxe i Internet. “I aviat les noves opcions de mobilitat transformaran les vides i expectatives dels consumidors de mobilitat”.

I en aquest camí la propera generació de volants intel·ligents podria tenir el seu protagonisme, si algun dia veu la llum. Per exemple, Sayer, el peculiar volant futurista de Jaguar Land Rover comptaria amb un sistema d’intel·ligència artificial i es podria portar d’un vehicle a un altre per portar l’usuari l’experiència de conducció amb si, sigui quin sigui el vehicle que vagi a conduir.

La intel·ligència artificial, a funcionaria bàsicament com un assistent a manera de conseller, que podria per exemple aconseguir un vehicle a través d’un servei de lloguer quan es necessita anar a algun lloc. També permetria saber quan estaria a punt d’arribar un vehicle autònom abans de sortir cap a una reunió, i així poder aprofitar el màxim temps preparant aquesta cita.

La idea és que aquests volants siguin l’element principal dels futurs cotxes, però possiblement no vegem mai una cosa així en producció, diuen els analistes. El que estan fent marques com Jaguar Land Rover és presentar algunes idees amb les quals complementar l’auto conducció, i encara que la idea és molt bona, pot ser que a la fi es limiti a un telèfon mòbil i un servei d’emmagatzematge en el núvol. I d’això en sabem molt a Mungar mentrestant arriben aquests volants del futur que poden convertir la conducció en més intel·ligent i segura.